Otsikon ensimmäinen kysymys voi tuntua suorastaan omituisen itsestäänselvältä - totta kai kaikki haluavat olla onnellisia! Mutta mitä onnellisuudella oikeastaan tarkoitetaan? Ihmisten tavoittelemalla onnellisuudella voidaan tarkoittaa tilaa, jossa kaikki on hyvin, ja ihminen kokee olonsa hyväksi. Mitä onnellisuus on, ja miten se saavutetaan, vaihtelee paljon ihmisestä toiseen.
Toinen kuuluisa kysymys kuuluu, tuoko raha onnea. Tähänkään ei ole yksiselitteistä vastausta, mutta pyrimme käymään läpi muutamia eri näkökantoja tähän asiaan tässä artikkelissa, joten jatka lukemista!
Ihmiset ovat erilaisia, ja onnellisuus tarkoittaa eri asioita eri ihmistyypeille. Suomalaiset ovat tutkimusten mukaan maailman onnellisinta kansaa jo neljättä vuotta peräkkäin, vaikka sitä ei välttämättä aina uskoisi katsellessaan marraskuun loskan keskellä töihin vaeltavia kanssaihmisiä. Onnellisuutta voidaan mitata esimerkiksi materiaalisella hyvinvoinnilla, vapaudella, mahdollisuudella toteuttaa itseään ja terveydellä.
Yhteisiä tekijöitä eri ihmisten onnellisuudessa on tunne siitä, että tekee jotain merkittävää, olipa sitten kyse työstä, muiden ihmisten tukemisesta tai erilaisten virstanpylväiden saavuttamisesta. Muiden onnellisuuden arvailu on kuin vedonlyönti urheilukohteista - koskaan ei voi oikeasti tietää, mitä tulee tapahtumaan, tai kuinka onnellinen itse kukakin oikeasti on.
Jotkut ovat erittäin sosiaalisia tyyppejä, jotka kaipaavat aina ympärilleen paljon muita ihmisiä, kun taas introvertit ihmiset ovat onnellisimmillaan ollessaan rauhassa kotona tai vaikkapa luonnon keskellä. Intohimoisesti työlleen omistautuneet ihmiset saattavat saada onnistumisen tunteita työstään, kun taas vapaa-ajan harrastukset tuovat onnea toisille. Perhe, ystävät ja lemmikit merkitsevät monille onnea, kun taas toiset nauttivat omista saavutuksistaan ylhäisessä yksinäisyydessään. Mitä onni ikinä tarkoittaakaan, kaikilla on omat tapansa saavuttaa se.
Nyt pääsemme ikuiseen kysymykseen, tuoko raha onnea. Rahalla ja onnellisuudella on jonkinlainen yhteys, mutta asia ei ole mitenkään yksiselitteinen. Onnellisuutta tutkivan taloustieteilijän mukaan onnellisuus kasvaa tiettyyn pisteeseen asti tulojen myötä, mutta tällä yhteydellä on rajansa. Todennäköisesti kyse ei ole niinkään siitä, että raha itsessään toisi onnea, vaan enemmänkin siitä, että köyhyys voi aiheuttaa onnettomuutta estämällä ihmistä toteuttamasta itseään täysin. Mikäli kaikki energia menee perustarpeista, kuten ruoasta ja asuinkuluista huolehtimiseen, yleinen hyvinvointi laskee.
Kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja onnellisuuteen tarvitaan riittävää lepoa, hyvää terveellistä ruokaa, mahdollisuutta toteuttaa itseään, ja vapautta olla murehtimatta elämän perustarpeista. Yltäkylläinen vauraus ei kuitenkaan välttämättä tee ihmistä onnelliseksi, minkä voi huomata lukuisista surullisista julkisuuden esimerkeistä. Voidaankin sanoa, että raha ei tee onnelliseksi, mutta sen puute voi vähentää onnea.
Voi olla vaikea saavuttaa sellaista tilaa, jossa kaikki olisi hyvin, sillä ihmisluonteeseen kuuluu haluta aina lisää. Joku saattaa esimerkiksi ajatella olevansa onnellinen sitten, kun löytää itselleen sopivan kumppanin. Kyseisen kumppanin löydyttyä ihminen voi ruveta ajattelemaan, että hän tulee onnelliseksi avioliiton myötä. Kun sormus on sormessa, voidaan ajatella, että onni alkaa sitten, kun on yhteinen koti, tai lapsi, tai mikä tahansa seuraava askel.
Samoin voi toki ajatella rahasta - jos on rahapulassa, sitä saattaa ajatella tulevansa onnelliseksi, jos vaikkapa voittaa joulurahaa. Varakas ihminen voi ajatella onnen piilevän seuraavassa palkankorotuksessa, tai kenties miljonäärikin odottaa seuraavan miljoonansa tuovan onnea. Tällainen sitten-kun-ajattelu ei lisää onnellisuutta, vaan päinvastoin lykkää onnea aina seuraavan nurkan taakse.
Jos olet ikinä matkustellut köyhissä maissa, olet saattanut huomata köyhyyden ja kurjuuden keskellä pulppuilevan elämänilon. Vaikka yleisesti ottaen köyhyys voikin laskea onnellisuutta, ei ole mitenkään mahdotonta löytää onnea myös vaatimattomissa oloissa. Monet sanovat, että onni on asennekysymys, vaikka kieltämättä sosiaalisella asemalla, terveydentilalla ja elämäntilanteella on merkitystä.
Resilienssi, eli elämän vastoinkäymisten kohtaaminen ja niistä selviäminen kohottaa onnellisuutta. Kenenkään elämä ei voi olla ainaista auringonpaistetta ja ruusuilla tanssimista, mutta onnelliset ihmiset onnistuvat löytämään merkitystä ja myönteisiä puolia vaikeistakin tilanteista. Voidakseen kokea onnea, täytyy tuntea joskus myös surua. Henkinen joustavuus ja kyky toipua koettelemuksista auttavat palaamaan onnelliseen tilaan vaikeiden hetkien jälkeen.
Uskalla olla oma itsesi, rakastaa ja tehdä hyvää ihmisille, jotka ovat sinulle tärkeitä - kaikki nämä seikat ovat maallista materiaa tärkeämpiä onnen etsinnässä!